
Merhaba herkese, yeniliklerin peşinde koşan bir hızla kirala ekibi olarak, Meta’nın son harikası olan Orion AR gözlüklerini duyduğumuzda yerimizde duramadık ki hali hazırda Meta Quest gözlüklerini de kullanıyoruz. Bu gözlükler, artırılmış gerçeklik (AR) dünyasında bir çığır açacak gibi gözüküyor ve sanki geleceğe bir selam verir gibi... Meta Connect 2024’te tanıtılan bu cihaz, sadece bir prototip olsa da, bize teknolojinin nerelere gelebileceğini gösterir ve kanıtlar şekilde. Hadi gelin, Orion gözlüklerinin ne olduğunu, neler sunduğunu ve neden bu bizleri bu kadar heyecanlandırdığına beraber bakalım.
Orion AR Gözlükleri Nedir?
Meta’nın Orion AR gözlükleri aslında gerçek dünyaya dijital bir bölüm veya katman da diyebiliriz, bunu ekleyen bir artırılmış gerçeklik cihazıdır. Kalın çerçeveli, siyah bir gözlük gibi görünse de (aslında güneş gözlüğü gibi birnevi), içinde inanılmaz bir teknoloji barınıyor. Mark Zuckerberg bu gözlükleri “dünyanın en gelişmiş gözlükleri” diye tanımladı ve bizler de bu söylemin gerçekten de boş olmadığını düşünüyoruz. Bir hafta boyunca denediğimizi hayal etsek, muhtemelen şunları söyleyebilirdik: “ Sabah kahvemizi yudumlarken bir yandan sanal bir ekranda mesajlarımıza bakmak gerçekten de ayrı bir lüks olsa gerek”
Bu gözlükler şimdilik bir prototip bu yüzden henüz mağazalarda göremeyeceğiz. Ama Meta, Orion’u geliştiricilere ve çalışanlarına açarak bu teknolojiyi daha da ileri seviyeye taşımayı planlıyor bu yüzden şimdilik beta veya demo onlara onlar kullanabiliyorlar. Hedefleri şu anda 2027 civarında hepimizin kullanabileceği bir versiyonu çıkarmak. E tabi haliyle de biraz sabır gerekiyor ama beklemeye değeceğini düşünüyoruz.
Orion’un Büyüleyici Özellikleri
Orion’un sunduğu yeniliklere gerçekten de ağzınızın açık kalmaması imkansız. İşte bu gözlüklerin en dikkat çekici yanları da bunlar:
Holografik Ekranlar
- Silikon karbür lensler sayesinde, gerçek dünyaya dijital içerikler yansıyor mesela; bir arkadaşınızla görüntülü konuşurken onun holografik görüntüsü yanınızda belirebiliyor. Bizce bu da sevdiklerimizle bağlantıyı çok daha özel bir hale getirebilir ama biraz tembelliğe de alıştırabilir.
Hafif Tasarım
- Yaklaşık 100 gram ağırlığıyla, Orion diğer karma gerçeklik cihazlarına göre fazlasıyla rahat hatta bunu gün boyu taksak sıkılır mıyız diye sorsak, cevabımız herhalde “Sanmıyoruz” diye olurdu.
Meta AI ile Akıllı Asistan
- Gözlükler, Meta’nın yapay zeka asistanıyla çalışıyor. “Hey Meta, buzdolabımda neler var, ne pişirsem?” dediğinizde size tarif önerebiliyor bu sanki yeni ev hanımlarının işini kolaylaştırabilir. Mutfakta geçirdiğimiz zamanı ne kadar eğlenceli hale getirecek şimdiden merak konusu.
El Hareketleriyle Kontrol
- Bir bileklik sayesinde el hareketlerinizi algılıyor ve parmaklarınızla havada bir şeyler seçmek ya da kaydırmak çok güzel ve sanki her an sihir yapıyormuş gibi hissettiriyor.
Bu özellikler sayesinde Orion’u sadece bir cihaz değil, günlük hayatımıza yepyeni bir boyut getirecek bir arkadaş gibi de yapıyor.
Eksikler ve Gerçekçi Bir Bakış
Tabii ki her şey her zaman bu kadar toz pembe olmuyor. Orion henüz prototip aşamasında, yani bazı eksiklikleri var. Şimdilik halka satılmıyor ve üretim maliyeti birim başına 10.000 dolar civarında gibi, yani cebimize girmesi için fiyatın gerçekçi bir şekilde düşürülmesi lazım. Güneş ışığında holografik ekranların performansı ya da batarya ömrü gibi konularda geliştirme gerekiyor. Açıkçası, biz olsak “Açık havada nasıl çalışır acaba?” diye bir test yapmayı çok isterdik.
Ama bu eksiklikler, heyecanımızı asla gölgelemiyor sadece bunlar Meta’nın bu prototipini gelecekte nelerle karşılaşabileceğinin bir işareti oluyor. Bir kullanıcı yorumunda, “AR gözlükleri daha da gelişirse, onları çıkarmak istemeyebilirim” denmiş ve biz de buna kesinlikle katılıyoruz.
Orion ile Gelecek Hayalimiz
Meta’nın Orion AR gözlükleri, bize teknolojinin günlük hayatı nasıl dönüştürebileceğini gösteriyor. İş yerinde holografik sunumlar yapmaktan tutun, evde sanal bir oyun masasında arkadaşlarla vakit geçirmeye kadar pek çok seçenekler var. Belki bir gün kahve siparişimizi verirken ödeme yapmak için bile gözlüklerimizi kullanabilir veya bir iş için kalkıp yurt dışına gitmek yerine hologramlarımız ile gözlükler sayesinde canlı sunumlar yapıp uluslararası dolaşımı hem daha az maliyetli hem de daha pratik şekilde yapabiliriz.
Pandemi sonrası nasıl uzaktan çalışma yaygınlaştıysa bu da zamanla neden yaygılaşmasın ki.
Biz bu gözlükleri bir an önce denemek ve sizlere sunmak için sabırsızlanıyoruz. Meta, 2027’de tüketici versiyonunu çıkarana kadar bu prototipi geliştirmeye devam edecek. O zamana kadar hayal kurmaya devam ediyoruz, belki bu gözlükler sayesinde size canlı destek bir hologram bile sunabiliriz...