logo
Zeytinlik Almak Mantıklı mı? Zeytinlik Bakımı Nasıl Olur?
Blog'a Dön
5 dk

Zeytinlik Almak Mantıklı mı? Zeytinlik Bakımı Nasıl Olur?

hızla kirala
hızla kirala

Son zamanlarda zeytinlik alma fikri insanların aklını kurcalayan ve yatırım fikri olarak akıllarını karıştıran bir yatırım türü olmaya başladı. Hem doğayla iç içe bir hayat hem de uzun vadede birikim yapmak kulağa hoş geliyor ama bir yandan da "Zeytinlik almak mantıklı mı?" diye sorarken, "Bakımı zor mu ve nasıl olacak?" soruları akıllara geliyor. O yüzden bu yazıda, zeytinlik almanın artılarını, eksilerini ve bakımını sanki bir kahve içip sohbet ediyormuşuz gibi anlatacağız.

Zeytinlik Almak Mantıklı mı?

Zeytinlik deyince gözümde Ege’nin o şirin köyleri, zeytin ağaçlarının yaydığı huzur canlanıyor. Ama işin romantik tarafını bırakıp mantığına bakalım. Zeytin ağaçları dayanıklı, uzun ömürlü ve iyi bakarsan sana yıllarca zeytin, zeytinyağı gibi güzel ürünler sunuyor. Yine de karar vermeden önce birkaç şeyi gözden geçirmekte fayda var:

Uzun Vadede Kazançlı Mı?

Zeytinlik, bir gecede adamı zengin eden bir yatırım değildir ama sabırlıysanız çok şey vadediyor ve zamanla da daha iyi oluyor. Zeytinyağı ve zeytin her zaman talep gören şeylerdir. İyi bir zeytinlik, 8-10 yılda kendini amorti edebilir ama deniz/göl kenarı olmama şartıyla... Biraz çaba gösterererek ve sabırla birlikte daha değerli bir yatırım haline geliyor.

Bütçe Meselesi

Zeytinlik almak için elbette belli bir bütçe ayırmak gerekli. Arazi fiyatı, ağaçların durumu, sulama ve damlama sistemi derken masraflar oluşuyor. Bu işten anlamak da önemli yoksa "ben bu işe niye girdim, nerden girdim" gibi soruları kendinize sorabilirsiniz; biraz hevesli olursanız ve köyde veya o bölgede tanıdığınız varsa öğrenmeniz daha da kolay olacaktır.

Doğru Bölgeyi Seçmek Önemli

Zeytin ağaçları çoğu kişinin bildiği aksine, güneşi ve suyu sever. Ege, Akdeniz ya da Marmara bölgeleri zeytin için en ideal bölgelerdir. Almadan önce araziye git, "Zeytin burada verimli olur mu?" diye bir bakmanızı öneriyoruz. Çünkü her bölgenin ağaç tipi ve daha verimli olduğu türler vardır; yeşil zeytin Ege bölgesinde daha güzel olurken Marmara bölgesinde mevsiminde daha güzel olur. Marmara bölgesi trilye tipi ağaçlara sahip bir bölge olarak biliyor ve zeytin ağaçları ile en bilinmiş yerleri de Gemlik, Orhangazi ve İznik olarak öne çıkıyor.

Marmara bölgesi daha çok sofralık zeytin verir ve siyah zeytinleri diğer bölgelere göre daha üstündür, zeytinyağı ise daha fazla tada ve kokuya sahiptir bu yüzden asidik oranı da daha fazladır.

Ege bölgesi ise yeşil zeytin ve zeytinyağı ile tanınmaktadır çünkü sofralık zeytin (siyah zeytin) diğer bölgelere göre güzel olmadığından bu şekilde bilinir.

Genellikle yağlık zeytini dip zeytinlerden veya yumuşamış zeytinlerden yaparlar çünkü yumuşayan zeytin bir işe yaramadığından yağhaneye götürülür ve zeytinyağı haline gelir; isterseniz soğuk sıkım isterseniz normal sıkım yaptırabilirsiniz.

Yasal Detaylara Dikkat!

Türkiye’de zeytinliklerle ilgili bazı kurallar var. Mesela, imara açmak pek mümkün değil ama sonradan gelebilir mi? Evet, gelebilir

Riskleri de Düşün

Hava koşulları, zeytin sineği gibi zararlılar ya da piyasa fiyatlarının iniş çıkışları risk yaratabilir. İlaçlamaları ve Gübreleme gibi vazgeçilmez şeyleri yaparsan bir şey olmaz.

Fiyat olarak da zeytinleri topladıktan sonra alan Tüccarlar vardır onlara satılabilir veya Marmarabirlik ve Tarım Kredi gibi yerler de zeytin alımı yapıyorlar.

Eğer ki ben satıp hemen paramı alayım isterseniz o zaman Tüccarlara satmak en doğru seçenek olacaktır çünkü diğer yerler genellikle vadeli çalışıyorlar.

Zeytinlik Bakımı Nasıl Yapılır?

Zeytinliklere sulama, ilaçlama ve gübreleme gibi şeyler yapılır ve bunların belirli dönemleri vardır. Bu dönemlerin dışına çıkılırsa zeytin ağaçları istenilen verimi vermezler ve sulama için ağaçlar genellikle damlamalarla donatılır ve oradan yavaş yavaş sulanır.

Ağaçları Budama

Budama, ağaçların sağlıklı kalması ve daha çok zeytin vermesi için kritik. Genelde şubat-mart gibi, ilkbahar gelmeden budama yapılmalı. Kuru dalları temizleyip ağacı rahatlatıyorsun, o da sana bol ürünle karşılık veriyor.

Zararlılarla Başa Çıkmak

Zeytin sineği gibi zararlılar ya da dallarda hastalıklar çıkabiliyor. Ağaçları sık sık kontrol etmelisiniz. Gerekirse ilaç ya da doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Bizler sizlere organik yöntemleri kullanmanızı tavsiye ederiz ve bunlar için en doğru adres o köyde yaşayan çiftçiler olacaktır.

Zeytinlik Size Göre mi?

Zeytinlik almak yatırım açısından da para kazanmak açısından da mantıklı olabilir çünkü zeytinliğe iyi bakarsanız hem size senelik bir para getirisi oluyor hem de tarlanız durduğu yerde değerine değer katabiliyor. Eğer ki boş bir imarsız arazi almaktansa zeytinlik alarak hem aktif gelir elde ederek hem de paranıza değer katabilirsiniz.

Sepetim (0 Ürün)

Sepetiniz Boş

Sepetinizde henüz ürün bulunmuyor.